Предимства и недостатъци на бетона като строителен материал

Публикация

Дата

17.06.2021

Категория

Новини

   Всяка смес, която се използва при строителство  има своите предимства и недостатъци. Бетонът се характеризира със здравина и издръжливост, висока плътност и механична устойчивост. Той обаче не е лишен от своите недостатъци, които се проявяват особено след груби грешки при производството и използването на бетонната смес. Препоръчително е да се отбележи, че всички горепосочени предимства на бетона до голяма степен зависят от качеството на компонентите, от които е направен.

Състав на бетонната смес

При производството на бетон не се използват скъпи и редки компоненти. Основните вещества за производството на трайна бетонова смес са: трошен камък, вода, пясък и цимент. Също така към бетона могат да се добавят различни пластификатори, за да се подобри неговата течливост и други свойства.

Бетон – предимства:

  • Наличност – както бе споменато по-горе, не са необходими скъпи строителни материали за приготвяне на бетон. Следователно първото предимство на използването на бетонова смес е нейната наличност. Бетонът може да се използва за изливане на огради, изграждане на къщи, при ремонт и ремонтни дейности и използване на материала за създаване на пътеки в градината.
  • Удобството при работа с бетон също е безспорно предимство на този популярен строителен материал. Днес процесът на изливане на бетон в основи и стени може да бъде напълно автоматизиран. За тези цели се използват бетонови помпи, които позволяват бързо и лесно доставяне на бетон на голяма височина и разстояние.
  • Трайността и издръжливостта на бетона е тествана през годините и това е факт. Многобройни бетонни изделия, построени в началото на миналия век, все още стоят безопасно. Разбира се, правилната технология за приготвяне на бетон и по-нататъшното използване на сместа в съответствие с настоящите стандарти са важни тук.
  • Отличните физични и механични свойства на бетона позволяват тази строителна смес да се използва навсякъде. Бетонът е просто незаменим при строителството на къщи и индустриални съоръжения.

Недостатъци на бетона:

Бетонът обаче не е лишен от някои недостатъци. Въпреки всички предимства и гъвкавост при използване, бетонът е подложен на редица тежки деформации. По-специално, неправилните пропорции и некачествените компоненти могат да повлияят отрицателно на здравината и издръжливостта на бетонната смес. Така например, твърде големият процент глина и примеси в пясъка може значително да намали якостта на бетона.  Якостта на бетона не е толкова голяма, колкото якостта на натиск, поради което често бетонните изделия се пукат и пукат поради прекалено силни натоварвания.  Също така използването на големи количества вода и някои видове пластификатори имат вредно въздействие върху подвижността на бетона и неговата здравина в бъдеще.

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ