Как да си направите електроинсталация у дома

Публикация

Дата

17.06.2021

Категория

Новини

Да си направите електроинсталация у дома е напълно възможно,  но  не означава, че подобна процедура е доста лесна. Следователно, ако няма достатъчно опит в такива въпроси, тогава такава работа трябва да бъде поверена на съответните специалисти.

Трябва да споменем, че в съвременното строителство се използват предимно специални еднофазни вериги. Това се дължи на малките мощности на стандартните електрически приемници. Електроинсталацията се извършва с помощта на проста трипроводна система. Единият проводник се използва за нормално захранване на фазата, другият за нула, а третият проводник се изисква за задължително заземяване.

Откъде да започнете

Първата стъпка е да се реши къде кои устройства ще бъдат свързани, къде ще бъдат лампите и ключовете, да се определи приблизителната мощност на устройствата, които ще бъдат свързани към определени контакти. След това трябва да разпределите всички електрически точки по зони, за всяка зона ще има отделна машина.

Ако планирате да изградите модерна тухлена конструкция, тогава инсталирането на всички проводници трябва да се извърши преди окончателното измазване на заграждащите елементи.

Но в съвременните дървени конструкции електроинсталацията се извършва след окончателното изграждане. Ще бъде по-добре внимателно да поставите всички проводници в специални канали. Това ще ви позволи да подобрите безопасността на къщата.

Трябва да се отбележи, че Законът на Ом се използва за правилно изчисляване на използвания ток. След това най-накрая се очертават всички места на бъдещи контакти, лампи, както и ключове, разпределителни кутии.

След това се извършва оформлението на полагането на всички електрически проводници. Между другото, по време на планирането трябва да се има предвид, че използваните проводници не трябва да са близо до отворите на вратите или прозорците.

Заземяване

Така стигаме до такава важна тема като заземяването. Важно е не само защото е предназначено да предпази човек, но и защото неправилно направеното заземяване не само няма да предпази от токов удар, но и само по себе си може да е причина за това нараняване!

Къде се изисква заземяване

Има много устройства, в които просто няма такъв контакт – телевизори, зарядни устройства, различни устройства с пластмасови кутии. Например, чайникът има контакт на земята на щепсела, но ако тялото му е пластмасово, земята не е от значение. Съществуват обаче много уреди, затворени с метал, от компютри до перални, които изискват контакт за заземяване в контакта. Друго нещо е, ако в електрическия панел няма заземяващ проводник, ако всички устройства са били пластмасови и не са имали контакт с вода, това не би било проблем.

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ