Как да си направите арка от гипсокартон

Публикация

Дата

17.06.2021

Категория

Новини

За проектирането на отвори между стаи без врата по време на ремонт можете да използвате арки. Изработени са от гипсокартон, след което се шпакловат с армираща лента, боядисват се или се залепват с тапети. На пръв поглед задачата е проста, но все пак има много стъпки по нея. Прочетете как става самият процес на монтиране в статията по-долу.

Необходими материали:

  • гипсокартон за стена;
  • UD профил;
  • самонарезни винтове;
  • гипсова мазилка.

   Начин на монтиране: От едната страна на стената върху щайгата трябва да залепите или завинтите гипсокартонен лист с изрязана арка. Важно е да направите всичко според нивото, тъй като това ще служи като отправна точка за сглобяване на останалата част от конструкцията. Ако, от другата страна на отвора, вторият лист ще бъде нанесен изравнен със стената, а не върху нея, тогава трябва да подготвите основата за фиксиране на UD профила. За да направите това, ако отворът е извит, залепете към него и подравнете парчета от гипсокартон.

След това трябва да направите прорези на рафтовете на UD профила, да премахнете парчетата метал през един и да го огънете, за да го завиете върху гипсокартона от вътрешната страна на арката. Парчетата от UD профила се завинтват върху предварително залепените парчета от гипсокартон в отвора. Между тях в горната част се спуква леко горната част на рамката. Ако е необходимо, изпъкналите части на профила се подрязват. Важно е всичко да се побере в отвора, така че когато се прилага, листът да е на едно ниво с измазаната стена.

После  върху основата се завинтва парче гипсокартон, което все още не е изрязано под арката, тъй като в противен случай може случайно да се счупи по време на монтажа. След това върху него се извършва маркиране и излишъкът се изрязва. Изрязаният и огънат UD профил се завинтва към втората стена на арката. След това трябва да изрежете лента от гипсокартон, за да затворите арката отвътре. На гърба му се правят напречни прорези с нож. Можете също така да намокрите листа. След това се завинтва. За да се предотврати тракането на арката, върху нея трябва да се нанесе мазилка.

Когато работите, е важно да не пестите винтовете и да ги затягате на стъпки от няколко сантиметра, тогава всичко ще се задържи здраво. След монтажа фугите от гипсокартон се подсилват и шпакловат. На външните ъгли се монтира специален сгъваем пластмасов или алуминиев ъгъл за арки.  И общо взето това е един много лесен, бърз и ефективен начин за направата на арка за стаята ви от гипсокартон!

СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ